Cum începem e-guvernarea?

În ultimul timp auzim tot mai des cum lumea vorbeşte despre e-guvernare.
Dar totuşi puţini sunt cei care realizează gradul de (in)succes al acestui proiect în Moldova.

Ţin minte cum, cu vreun an în urmă, când “e-guvernarea” era un termen rar întâlnit, cineva îmi spunea că prin careva servicii de e-guvernare, fermierii vor putea vedea condiţiile favorabile de plantare a diferitor tipuri de seminţe ţinând cont de temperatura solului, aerului şi alţi factori necesari etc. (pe lângă agricultură, educaţia, sănătatea şi protecţia socială sunt alte domenii prioritare ale e-guvernării la noi în ţară).

Da, e bine că vrem să ne e-dezvoltăm şi să creăm servicii, care ne vor ajuta, ne vor scuti de multe cozi şi vom utiliza raţional minutele de stat în rând, în cazul cărorva servicii. E bine fiindcă vom putea coordona careva activităţi, cereri la doar câteva clickuri distanţă, dar totuşi, care ar fi rata de utilizare a acestor servicii?

Din păcate, părerea mea este sceptică în această privinţă.
Bineînţeles va există acea parte a societăţii care se va bucura de aceste schimbări înspre bine, dacă ele vor fi realizate cu succes, le va promova şi va susţine în continuare ulteriara lor dezvoltare, dar există şi o altă parte a societăţii noastre.
O parte care are slabe cunoştinţe în domeniu, care crede că cozile sunt unicele soluţii petru a obţine nişte certificate corecte. O parte a populaţiei care stă doar pe odnoklassniki, care nu a auzit măcar despre e-guvernare şi nici nu o interesează acest subiect.

Asta e problema majoră de care ar trebuie să ne ocupăm. Să educăm populaţia în spiritul utilizării tuturor resurselor ce îi stau la dipoziţie, pentru că ele ne fac viaţa mai uşoară, în cazul dat evident mă refer la serviciile care ne vor fi oferite.
Această e-educare ar trebui să înceapă încă de pe băncile şcolii, o educare IT generală fiind foarte importantă pentru viitorul fiecărui om, însă nu ştiu cât timp va trece până se va începe a investi în acest domeniu.

Altfel spus, investiţiile în e-guvernare ar trebui începute prin informarea şi instruirea corectă a populaţiei şi paralel prin dezvoltarea serviciilor dorite, fiindcă doar aşa vom putea atinge bunăstarea dorită.

Notă: Textul de mai sus e pur subiectiv. El reflectă propria mea opinie cu referire la e-guvernare, opinie formată pe baza concluziilor comportamentului diferitelor persoane din societate, unele care folosesc resursele web doar ca o unealtă de comunicare şi altele, care le îmbină sau le folosesc pentru serviciile dorite.

Comments

comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*